Transcendence i terapiav Liv Wassum


Det er tider da motgang og utfordringer, smerte og kontroll vokser oss langt over hodet.
Det er også tider da man blir grundig lei at de samme negative mønstrene gjentar seg.


For å komme problemene til livs og få et gjennombrudd, kan man oppsøke terapeut. I samarbeid med terapeuten kan du finne hva som stenger veien til lykken, eller utløser dine problemer. Men for å få et varig gjennombrudd og legge problemene på hylla for godt,  og på nytt bli sterk og hel, må du trolig gå veien gjennom en peak experience – en ”høyde opplevelse”.


Peak experience

En peak experience betyr en høyde opplevelse. Det var Abraham Maslow som lanserte peak experience  som er et uttrykk for det å ha en transcendental opplevelse. Det er en betegnelse for livets beste øyeblikk, de øyeblikk hvor du opplever ekstase, henrykkelse, lykke, den største glede, hvor du glemmer tid og sted eller er fortapt i det som skjer akkurat nå. Slike opplevelser kan ha sitt utspring i dype estetiske opplever som kreativ ekstase, moden kjærlighet, perfekte seksuelle opplevelser eller store erkjennelser. Det kan også være en opplevelse av å gripe an verden klart og rasjonelt, dvs ikke lenger være en fange i ditt eget sinn. Å ha en peak experience med erkjennelse eller innsikt kan endre ditt syn på verden, livet  og deg selv!


Transe og endring av hjernefrekvens

Sjamaner, medisinmenn og medisinkvinner har visst dette i tusener av år. De endret sin bevissthetstilstand, for så å komme i kontakt med et dypere lag i menneskets sjel, eller en skjult virkelighet.
Sjaman eller ikke, målet er å komme inn i en så dyp tilstand av avslapning som mulig, som her er ensbetydende med en lett transeaktig tilstand. Da vil hjernebølgene endres fra Beta som er den vanlig dagligdagse frekvens når du holder på med ting, til Alfa som er et avslappet meditativt nivå, og videre til Theta som er veldig dyp avslapning. Theta er den frekvens du er i under søvn og hypnose. (Det siste og dypeste nivå er Delta nivået som er dyp søvn).
De fleste mennesker har en dominerende venstre hjernehalvdel, som altså forskere kaller for Beta nivå. Dette nivået er veldig begrensende på det potensialet vi som mennesker er født med. Når vi befinner oss på dette nivået blir våre løsninger uklare og uoversiktlige, uten balanse, som om vi mangler en bit av oss selv.
Alfa er det nivået hvor venstre og høyre hjernehalvdel møtes for kommunikasjon. Og i Theta nivået får vi også tilgang til vår egen biologiske intelligens, våre mønstre og adferd. Det er også nivået som kalles for cellenivå.
Dette viser at spørsmål du sitter inne med og problemer du sitter fast mye lettere løses på et dypere nivå – fortrinnsvis Theta.

Når du er i lett transe (Beta eller Theta nivå) har det sensurerende, kritiske sinnet slakket grepet på bevisstheten. Det føles som en veldig behagelig

 

 


tilstand, hvor du fremdeles kan snakke fritt, samtidig som en stor ro har inntatt kroppen. Du blir som et vitne til din egen prosess og kan observere dine tanker, energier og følelser - uten å bli overveldet av det.
Å bringe deg inn i en lett transe kan gjøres vha ulike teknikker, alt ettersom hva som passer deg. Noe av det vanligste er at bestemte punkter i nakken stimuleres, det gis ledede meditasjoner eller pusteteknikker. Det viktigste er uansett at terapeuten selv er i stand til å endre sin bevissthet!


Gjennombruddet

De ulike hjernebølger gjør oss i stand til å oppnå ulike ting. Et spørsmål du er opptatt av ser helt ulikt ut avhengig av hvilken frekvens du befinner deg i; Beta, Alfa eller Theta.
Dette kan også sammenlignes med hvor mye stress du er under. Når du opplever negativt stress (Beta), er det vanskelig å tenke klart og være løsningsorientert. Man er gjerne overveldet av tanker og følelser, og alle spørsmål og svar du henter frem fra deg selv kommer fra et ubalansert sinn.


Ut av den onde sirkelen

Når bevissthetstilstanden endres, du roer deg ned, og kommer i kontakt med ditt eget indre, blir bildet et helt annet. Mange av de spørsmålene du hadde som baserte seg på uro, følelser og gjentatte negative tanker flyter tilside. Du kan lettere se hva som er kjernen til problemet, hva som er sant, viktig og riktig. Du kan lettere sette ord på ting, se og forstå ting fra flere sider. Du får også tilgang til ditt eget potensial. Husk at cellene i kroppen har en fabelaktig hukommelse. Alt som noen gang har skjedd deg ligger lagret. Når du er avslappet og imøtekommer ditt eget indre kan ting som er glemt og gjemt endelig få komme ut. Sår kan helbredes, og det undertrykte kan komme til uttrykk. Alle følelsesmessige sår rommer verdifull erfaring, som du kan dra nyte av i stedet for å lide under!
En peak experience (eller ekstase) oppstår når man går ut av den onde sirkelen og trer inn i erkjennelse. Man rykkes ut av en sammenheng som man har blitt hengende fast i og kommer inn i en annen som er oppbyggende og positiv.
En slik opplevelse – peak experience – kan forholdsvis lett oppnås når forholdene ligger til rette. Da vil informasjon fra ditt eget indre strømme på. Og alle de egenskaper og evner du har lett etter og trenger, kan endelig slippe til.